Věděli jste, že existují potraviny, které Vám mohou ničit život?

Měla jsem tu čest stát se mámou tří úžasných dětí, ale vše nebylo tak růžové, jak jsem si malovala. Všechny tři děti měly potravinové alergie, prostřední syn měl dokonce alergii na více než 50 potravin a i přesto je dnes bez obtíží a může jíst téměř vše. A jak to všechno bylo? 

Detektivní příběh o potravinových alergiích, kde jde doslova o život

  • Už jako malá holčička jsem trpěla na ekzémy, byla jsem často nemocnáodmítala jsem jíst. Byl to boj do mně jídlo dostat.

Stala jsem se mámou

  • V roce 2014 jsem se stala mámou úžasné holčičky, která však už od porodnice hodně plakala, byla mé první miminko a vůbec jsem nevěděla co se děje. 
  • Prý koliky a novorozenecké akné, hlenovitá a pěnivá stolice a dokonce i krev ve stolici, nad čímž lékař mávl rukou, když jí byl jeden měsíc osypala se celá. Dostala jsem obrovský strach.
  • Tehdy prvně padlo podezření na alergii na bílkovinu kravského mléka. Bylo mi strašně, nevěděla jsem co mám jíst, mléko bylo úplně ve všem, bloumala jsem po obchodech a chtělo se mi brečet.
  • Jenže vysazení mléčných výrobků nestačilo a obtíže přetrvávaly musely jsme přejít na eliminační dietu, odchytaly jsme 12 potravin, které dceři vadily. 
  • V jejím roce jsme slavily první úspěchy, povedlo se zařadit zpět téměř vše, co dříve vadilo (až na brambory). 

Druhý pokus se synem

  • Když se narodil druhý syn už jsem byla na potravinové alergie připravená, ale přesto vadilo celkem dost věcí a vše se dramaticky zhoršilo po očkování. 
  • Vlastně až po druhé dávce očkování, kdy se během pár týdnů syn osypal ekzémem tak, že na obličeji ani neměl kůži, ale jen jeden velký mokvající bolák, po celém těle měl fleky a já byla zoufalá.
  • Hledala jsem pomoc, kde se dalo. Jezdili jsme od jednoho lékaře k druhému, chodili jsme k alternativním léčitelům, kupovala jsem desítky přípravků z lékárny a potravinové doplňky, nejrůznější kapičky, nakupovala různé diety (Whole30, SCD, Paleo, GAPS atd.)
  • Celé noci jsem studovala a četla zahraniční weby, lékařské studie a hledala jak funguje trávení a jaký je mechanismus alergie, věnovala jsem tomu opravdu hodně neže mi došlo, že nám nepomůže nikdo jiný, než já sama.
  • Začala jsem tedy dietu o několika méně běžných potravinách a tu držela, dokud veškeré synovi obtíže nezmizely. Nikdy na tu dobu nezapomenu, bála jsem se, že mi umře, že mu nedokážu pomoci. 
  • Všichni radili umělé mléko, ale syn byl alergický i na jeho složky (např. slunečnickový olej). Ve výsledku jsme v rámci zavádění potravin odchytali více než 50 potravin, které mu působily problémy. 
  • Dnes mu jsou tři roky a zůstala mu pouze alergie na kešu, pistácie a pohanku, a do dnes mu výsledky z krevních testů klesají.

A Ty se ptáš co já?

  • Určitě každou maminku, která řeší dietu napadne: "A nezanechá to na mě následky, když tak omezím svůj jídelníček?!"
  • Zde bych ráda potvrdila, že nezanechá, naopak krátkodobé vysazení problematických potravin je jedině prospěšné
  • Žádná dieta není na vždy a dietu držíme proto, abychom mohli jíst vše společně s dítětem.
  • Je ale vhodné zavádět zpět potraviny opatrně. 
  • Až ve svých třiceti letech jsem zjistila, že mně osobně vadí kravské mléko, a to do takové míry, že při zavedení mléka zpět do mé stravy se začala rozvíjet autoimunitní roztroušená skleróza.
  • Začalo to na dovolené po zařazení mléčných výrobků ve velkém měřítku, po delší době se mi objevila migréna (s aurou) a několikadenní neustupující bolest hlavy s brněním pravé ruky.
  • Po absolvování možných i nemožných vyšetření, neuvěřitelném strachu o život a děti jsem se dozvěděla, že lékaři na nic nepřišli, náznak z magnetické rezonance sice je, ale nikdo neví co to je a proč se to děje. 
  • Teprve pak mi to došlo! Mléko!! Já začala znovu jíst mléko! Vyřadila jsem ho a do pár dnů byly bolesti hlavy pryč. 
  • Stačilo vysazení na cca rok a v dalším těhotenství už jsem mléko občas zařazovala zpět. A dnes s ním nemám problémy (v menším či běžném množství), i když už mi ve stravě neschází, a tak nemám potřebu ho vyhledávat.

Když být připraven nestačí

  • U třetího miminka jsem si byla jistá, že už mě nepřekvapí opravdu nic.
  • Opak byl pravdou poslední syn měl velmi citlivá střeva i kůži, a tak i když jsem vynechávala mléko a hlavní alergeny od jeho narození. 
  • Stejně postupem častu jsme odchytali 30 potravin, které způsobovaly problémy (kromě těch běžných - lepek, mléko, vejce, kuřecí a hovězí maso, např. i cibule, česnek, brambory, rajčata, atd.)
  • Opět to pro mě byla obrovská výzva naučit se vařit bez cibule a česneku, se třemi dětmi na krku. :-)
  • Od jeho deseti měsíců jsme pomalu zařazovali potraviny zpět a již v 8 měsících začal tolerovat tzv. svatou trojici - lepek, mléko a vejce. V 15 měsících už může jíst všechny potraviny bez omezení.

A jedli šťastně až do smrti

Největší štěstí, jaké zažívám je, když si s dětmi dáme třeba zmrzlinu, a já nemusím řešit, kdo co nemůže, ale zajímá mě kdo má na co chuť, a i přesto nemáme žádná omezení, ani ekzémy, zažívací potíže, a to vše bez léků a pravidelných lékařských kontrol! My jsme to zvládli!! 

A jaké je mé vzdělání a praxe?

Měla jsem tu čest vystudovat vysokou školu, i když to nebylo lehké a už při studiu jsem pracovala. Od základní školy jsem věděla, že chci studovat Informatiku. Bavila mě logika, matematika a později analýzy všeho možného. 
O to více se mi mé studium i praxe hodily ve chvíli, kdy jsem čelila neznámému komplexnímu nepříteli - POTRAVINOVÝM ALERGIÍM u svých dětí. 

Studium

  • Vystudovala jsem Vysokou školu ekonomickou, faktultu Informatiky a statistiky, obor Informační management na katedře Systémové analýzy. Studium mě vždy bavilo a měla jsem tu možnost zažít jako vyučující velké kapacity na naší katedře.
  • Dnes zde pracuji na částečný úvazekučím studenty v rámci předmětu IT Governance, kde čerpám hodně ze své praxe v korporátech z poradenské společnosti
  • Stále studuji doktorské studium s několika přerušeními kvůli těhotenstvím a maličkým dětem. Tématem mé disertační práce je Kybernetika 4. řádu a jeji aplikace v dnešní společnosti
  • A právě disertační práce se týká mého životního poslání, o kterém mám neuvěřitelné množství informací za posledních 7 let, a to POTRAVINOVÝM ALERGIÍM
  • Z práce jsem byla zvyklá pracovat dlouho do noci, a tak jsem se s naším prostředním synem věnovala studiu jeho problémů a hledala v nejrůznějších zdrojích od placených studií a článků až po lékařský Pubmed.
  • Nakoupila jsem desítky různých kurzů různých typů dietprogramů od keto po paleo
  • Vlastním přes 130 knih - od kuchařek po knihy řešící zdravotní obtíže různými cestami od psychosomatiky po vědecké přístupy. 
  • Nic z placených zdrojů mi nepomohlo vyřešit potravinové alergie našeho prostředního syna.  

Praxe

Před první mateřskou dovolenou jsem pracovala. Vždy když jsem se něčeho bála, šla jsem tomu vstříc a strach zmizel. 

  • Tak jsem se například stala 17 letech uvaděčkou v kině, kde byly nutné proslovy v IMAXu a já se hodně bála mluvit před lidmi. Hned na můj první proslov, bylo vyprodáno a v sále sedělo okolo 400 lidí. 
  • Další takový mezník byl maturitní proslov ve vyprodané Lucerně, kdy i když už jsem neměla problém mluvit před lidmi, byl to opět jiný pocit stoupnout si na "stejné" pódium, kde zpíval třeba Karel Gott. 
  • Krátce jsem si vyzkoušela i práci telefonní operátorky - nesnáším totiž telefonování. :-) 
  • Při studiu jsem nastoupila na pozici Grafika designera do poradenské společnosti A.T. Kearney, kde byla úžasná parta lidí a kam jsem se každý den do práce těšila
  • V Kearney jsem objevila a ještě více rozvinula svou lásku k analýzám a Excelu, naučila jsem se programovat makra a tvořit zjednodušení pro rozsáhlé soubory. 
  • Měla jsem možnost vyzkoušet si i druhou stranu konzultanta na projektech v oblasti pojišťovnictví, bankovnictví a utilit
  • Avšak práce 16 hodin denně nebyla tím, co jsem chtěla v životě dělat. 
  • Založila jsem si živnost jako OSVČ a vznikl Exceland, který byl nejdříve zaměřený na analýzy dattvorbu aplikací v Excelu a postupně, jak jsem rostla já, rostl a měnil se se mnou. 
  • Před mateřskou jsem nastoupila do České spořitelny na pozici Senior Analytika, práce to byla zajímavá, ale šok pro mě byl pracovní tým, kde panovala velmi chladná atmosféra. 
  • Při první mateřské jsem se vrátila učit na částečný úvazek na VŠE a vyzkoušela si dvou měsíční projekt zpět v poradenství, byl to takový mazec, že jsem neviděla ani první krůčky své dcery. 
  • Při druhé mateřské jsem měla nápad na zakázkovou výrobu a dovoz mateřských batohů pod značkou Exceland, což jsme následně s kamarádkou zrealizovali. Komunikace s Čínou je velmi velmi nejistá a cokoliv, co domluvíte může a je úplně jinak, byla to cenná zkušenost a obrovsé nervy, ale batohy nakonec dorazily a Exceland se přetvořil na eshop. Vše jsem si spravovala a nastavovala sama a byl to mazec od cla až po webovky.
  • Už s druhým synem jsem na Excelandu začala psát blog o potravinových alergiích, protože v roce 2017 byl jako multialergik ojedinělý případ. Vytvořila a popsala jsem zde svou metodu FELD
  • Při třetí mateřské dovolené v červnu roku 2019 se zrodil Detektiv potravinových alergií a já po ověření svého postupu a díky další spolupráci s ostatními maminkami začala tvořit ucelený online kurz s trvalým řešením, jak se zbavit potravinových alergií. 
  • Tento kurz Jak na potravinové alergie byl spuštěn v lednu 2020 a v srpnu jsem se začala věnovat na plno projektu STOP potravinovým alergiím v ČR, z toho důvodu také vzniklo s.r.o. a veškeré peníze z prodeje kurzů, tak jdou na osvětu ohledně potravinových alergií.  

ŘÍDÍM SE HESLEM, ŽE NEEXISTUJE NIC, CO NEJDE UDĚLAT, ZÁLEŽÍ JEN NA NÁS KOLIK JSME SCHOPNÍ TOMU OBĚTOVAT.  

Lída Jiříčková

Detektiv potravinových alergií