Histamin a histaminová intolerance

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Řešíte histamin nebo rovnou histaminovou intoleranci? Odcházíte od alergologa a Vy nebo Vaše dítě má najednou nálepku histaminová intolerance? Nevíte, jak to pojmout a co to vlastně pro Vás znamená. Ze seznamů nevhodných potravin jste doslova vyděšení, nevíte co jíst? Máme pro Vás vysvětlení, ale nejenom to, máme pro Vás dokonce i řešení co s tím můžete udělat, a to ihned.

Velké množství teorií tvrdí, že s tímto problémem se už budete trápit navždy. To ale není vůbec pravda. Problém s histaminem mají velmi často alergici. Při potravinové alergii je střevo a organismus neustále drážděn tím, že jíte potraviny, která Vám vadí a způsobují zdravotní obtíže. Jedním z obraných mechanismů našeho těla je právě histamin. Jeho nadměrná tvorba a neschopnost těla ho odbourat se poté může objevit ve Vašich krevních testech a bývá u alergologa vyhodnocen jako histaminová intolerance.

První pomocí je co nejdříve vyřadit z jídelníčku potraviny, na které Vaše tělo reaguje a které Vám vadí. Ideální je i otestovat si, které potraviny jsou opravdu pro Vás škodlivé a neřídit se zbytečně doporučovanými seznamy potravin (to je ten důvod proč jich je tolik a není jeden konkrétní a hodně se od sebe liší), nezapomínejte, že každý jsme originál a každému může škodit něco jiného. Můžete použít např. eliminačně expoziční test.

U reakce na histamin je velmi důležitá především čerstvost potravin, obsah histaminu v potravinách a jejich kombinace. Neexistují potraviny bez histaminu, ale potraviny s nízkým, vyšším nebo vysokým histaminem. Velký pozor si dávejte také na skladování a ohřívání jídla, toto je velmi důležité! Zároveň pozor na potraviny přezrálé, konzervované, kompotované, fermentované, či jinak uleželé, průmyslově zpracované a také s velkým množstvím aditiv. Důležité je také nekomzumovat potraviny ve stresu v rychlosti, ve stresujícím prostředí.

Připravily jsme pro Vás Nízkohistaminový jídelníček, který Vám pomůže dostat rozjetý histamin pod kontrolu zde.

Pokud Vás zajímá tato problematika více do podrobna, můžete číst dále a dozvědět se, jak to vlastně v našem těle funguje.

Co je histamin?

Histamin je hormon, který je produkovaný celou řadou buněk, především však bílými krvinkami a nervovými buňkami. Působí jako přenašeč informací mezi nervovými buňkami. Je to látka, která se přirozeně vyskytuje v našem těle, kde se podílí na celé řadě fyziologických procesů. Histamin je uložen v žírných buňkách a bazofilech, odkud je uvolňován. K tomuto uvolnění dochází při aktivaci těchto buněk (většinou při navázání antigenu na imunoglobulin E) a dále se histamin váže na histaminové receptory. Jakmile se histamin v našem organismu uvolní, začnou v těle probíhat různé reakce např. kontrakce hladkého svalstva, plic, žaludku, dělohy, ale také způsobuje dilataci krevních cév, může za zrychlení srdeční frekvence, stimuluje sekreci kyselin v žaludku. Vyšší produkci histaminu můžeme očekávat např. při setkání s alergenem, při teplotních změnách, při stresu, infekci, hormonálních změnách a dalších… Je součástí zdravé imunitní odpověďi. Problém může nastat při produkování nadměrně vysokého množství histaminu, které tělo nedokáže dostatečně rychle odbourat, zde mohou vzniknout zdravotní komplikace – např. reakce na alergen, otok po bodnutí hmyzem, případně až anafylaktický šok. Mírnější reakce mohou mít formu svědění, problémů s trávením, atd. Množství histaminu tedy ovliňujě mnoho vlivů a dějů v našem těle, probíhající procesy, stres, infekce, ale také můžeme jíst potraviny, které histamin obsahují a také ty, které podporují uvolňování histaminu z žírných buněk.

Co je histaminová intolerance?

Je to neschopnost tela si poradit s přiliš vysokým množství histaminu v našem těle. Jinak je označováno jako HIT. Dala by se označit i jako přecitlivělost na histamin. Histaminová intolerance se projevuje velmi širokou škálou projevů, od nenánapdných až po vážné, které ovlivňují kvalitu našeho života.

Příznaky: bolesti břicha, nadýmání, průjem, nevolnost, bolest hlavy, rýma, ucpaný nos, kopřivka, zhoršení ekzému, vyrážka či zarudnutí pokožky, bušení srdce, ospalost, malátnost, poruchy spánku..a jiné.

Histaminová intolerance je diagnostikována pomocí krevních testů, kde se testuje několik parametrů (aktivita enzymu DAO). Velmi často vychází především u alergiků, kdy jsou tyto hodnoty zvýšeny především v důsledku neustávajících reakcí na potravinové alergeny ve stravě či po nemoci. U histaminové intolerance je nutné upravit svůj jídelníček a hledat potraviny, které nám nepůsobí potíže. Existuje mnoho seznamů s doporučeními ohledně vhodných a nevhodných potravin při histaminové intoleranci. Nicméně díky více faktorům tvorby histaminu a jeho přijmu v potravinách doporučujeme velmi individuální přístup a zkoušení, které potraviny je nutné vyřadit právě u Vás. Tyto seznamy Vás mohou ochudit o velké množstí potravin ve Vašem jídelníčku, což není samozřejmě z výživového hlediska žádoucí.

V krevních testech alergologové plošně zjišťují dva parametry:

  1. Diaminooxidáza – hladina v U/ml kde je rozdělení pravděpodobnosti histaminové intolerance dle výsledné hodnoty viz obrázek níže.
  2. DAO aktivita – degradace histaminu – aktivita je uváděna v %, pokud je schopnost degradace histaminu nízká je zde pravděpodobnost histaminové intolerance, pak je ještě hraniční hodnota, což může poukazovat na krátkodobě sníženou činnost a nebo hodnota nad 40%, což je norma a bere se jako normální stav.

Vždy je třeba hodnotit tyto dva faktory společně! Pozor někdy se v rámci úspor lékař rozhodne udělat pouze jeden ukazatel, pak není možné dělat žádné závěry.

Ukázka laboratorních krevních testů

Histaminová intolerance tedy NENÍ trvalá, naopak často stačí dodržet určitá opatření, která se týkají přípravy a čerstvosti jídla (naleznete je v našem měsíčním jídelníčku) a projevy zmizí a můžete opět jíst vše. Tyto parametry jsou však proměnlivé v řádu hodin (často i minut), proto jsou vcelku nevypovídající. Pokud jste ve stresu v práci a dáte si např. jahody, o kterých víme, že obsahují vyšší množství histaminu, může se u Vás projevit reakce. Ovšem pokud si je dáte na zahradě u babičky, kde Vám je dobře a kde si odpočinete, jahody pro Vás nebudou žádný problém.

Další možností je test genetické predispozice k histaminové intoleranci, který se běžně nedělá.

Zajímá Vás o histaminu více informací, napište nám co Vás zajímá. Další informace naleznete také u měsíčního nízkohistaminového jídelníčku i s recepty.

Řešení jak odchytat a najít všechny potravinové alergeny naleznete zde.

Případně spoustu dalších informací získáte ve FB skupině – spoKOJENÉ děti bez potravinových alergií – Detektiva potravinových alergií

Komentáře