Alergie na jahody? Nebo osvěžující pochoutka

Sezóna jahod je v plném proudu a neznám snad nikoho, kdo by je nemiloval. S dcerou se na toto období vždy těšíme a jahody máme rádi snad na všechny způsoby od čerstvě utržených až po marmeládu, nebo jahodové knedlíky.

Botanická charakteristika

Jahoda neboli Fragaria ananassa se řadí do čeledi růžovitých (Rosaceae) a existuje mnoho různých odrůd, které se liší jak vzhledem, tak chutí. Viditelné tečky na vnějším povrchu jahod jsou jejich semena. Zajímavostí je, že jahoda není bobule, jak mnozí uvádí, ale plod jahody tvoří zbytnělé květní lůžko. Možná už jste se také setkali s bílou jahodou ananasovou, které má mnohem jemnější chuť, je šťavnatá s mnohem výraznější vůni.

Vitamíny, živiny a minerály v jahodách

Jahody jsou nízkokalorická vitamínová bomba. Obsahují hodně vody a díky tomu mají málo kalorií. Jahody obsahují velké množství vitamínu C, dokonce více než citrusové plody. Dále je bohatá na kyselinu listovou. Jahody také obsahují vitamín A, E, K a vitamíny skupiny B. Z minerálů je bohatá na draslík, vápník, hořčík a železo. Jahody také obsahují velké množství fenolů, především anthokyanů a allagtaninů. Nalezneme v nich i velké množství šťavelanů.

Tabulka živin jahod, tabulka převzata v webu www.nzip.cz

Jahody a vliv na naše zdraví

Díky velkému množství fenolů působí protizánětlivě a jsou skvělým antioxidantem. Skladba fenolů v jahodách z nich dělá ovoce, které dokáže chránit zdraví srdce a má dokonce antikancerogenní účinky.

Díky velkému obsahu vody pomáhají při snižování hmotnosti, povzbuzují tvorbu leptinu a adiponektinu (hormony, které pomáhají spalovat tuky). Šťavelany v jahodách zhoršují vstřebávání vápníku.

Dále jahody obsahují goitrogeny, což je přirozeně vyskytující látka s tzn. strumigenním účinkem ( tzn. ovlivňují hormony štítné žlázy )

Jahody pomáhají:

  • Udržet zdraví srdce a pomáhájí předcházet srdečním onemocněním a mrtvici
  • Snižovat hladinu cholesterolu
  • Díky vysokému obsahu vitamínu C pomáhají posilovat imunitní systém
  • Jsou prospěšné pro zdraví cév a snižují vysoký tlak
  • Mají anti-aging vliv na náš organismus a oči a podporují játra

Alergie na jahody

Alergická reakce na jahody je celkem častá. Projevuje se svěděním kolem úst, vyrážkou, nevolností, někdy mohou vyvolat i otok obličeje a problémy s dýcháním. 

Někdo reaguje pouze na první jahody ze zahrádky, což bývá většinou způsobeno obsahem dusitanů z hnojiv, kterých první jahody obsahují největší množství. Reakce na dusitany bývá většinou vyrážka tzv. kopřivka. U jahod z obchodu tato reakce může být především na obsažené rezidua pesticidů, kterých je v kupovaných jahodách z obchodu až neuvěřitelně vysoké množství.

Další mohou reagovat na obsažené kyseliny v jahodách, jako jsou kyselina jablečná, chininová, šťavelová a salicylová.

Někdo může reagovat na protein, který způsobuje dozrávání jahod a jejich krásně červenou barvu, pro tyto jedince by stály za vyzkoušení bílé jahody (ananasové), které tento protein nemají.

Dalším faktorem pro možnou reakci je histamin, dost často se tvrdí, že jahody obsahují velké množství histaminu. Nicméně jahody dle dostupných zdrojů mají histaminu malé množství, ale řadí se do potravin, které jsou liberátory histaminu, znamená to tedy, že jahody uvolňují histamin ze žírných buněk v našem organismu, což může u citlivých jedinců, kteří mají sníženou funkci DAO vést k reakci.

Nicméně pokud máte domáci jahody a nejste vášnivými hnojiči, určitě je do svého jídelníčku vyzkoušejte zařadit. A pokud se u Vás alergie přece jen projevila, určitě vyzkoušejte naši jahodovou marmeládu a uchovejte si tak svoje domácí jahůdky bez chemie na později, kdy se k nim budete moci vrátit.

Řešení jak odchytat a najít všechny potravinové alergeny naleznete zde.

Případně spoustu dalších informací získáte ve FB skupině – spoKOJENÉ děti bez potravinových alergií – Detektiva potravinových alergií

Recept: Jahodová marmeláda

Suroviny:

1kg čerstvých jahod

300 g nerafinovaného cukru

10g citrusového pektinu, nebo šťávy z jednoho BIO citrónu

Postup: Jahody omyjeme a očistíme, nakrájíme a dáme ho hrnce. Přidáme cukr, pektin nebo citronovou šťávu a mírně povaříme, dokud se cukr nerozpustí. Pokud se na hladině tvoří pěna, je nutné ji sesbírat. Ještě horké plníme do čistých vyvařených sklenic, zavřeme a necháme vychladnout dnem vzůru. Skladujeme v temnu a chladu. Pokud si chcete být jistí, že Vám marmeláda vydrží, můžete ji zavařit při 80°C na 20 minut.

Jahodová marmeláda

Zdroje:

https://www.nzip.cz/clanek/1013-jahody
https://www.jimejinak.cz/stitky/jahody/
https://www.medicalmedium.com/blog/strawberries
Komentáře