Konečně je tu jaro a s ním i první možnost natrhat si v přírodě něco zdravého a zeleného, co nám po dlouhé době dodá do jídelníčku vitamíny a zdraví prospěšné látky. Na našich zahrádkách toho zatím moc k utrhnutí není, ale pokud máte u domu zahrádku plnou užitečných jedlých rostlin, už nyní tam můžete mít doslova lán této úžasné první bylinky.
Medvědí česnek neboli Allium ursinum je vytrvalá léčivá bylina, která má v podzemí cibulku, cca 4-6 cm dlouhou, která má bílou až žlutavou barvu. Nadzemní část je cca 14-40 cm vysoká, jedná se o podlouhlé listy, cca 10-20 cm dlouhé. Rostlina má také květenství s tobolkou, květy jsou malé bílé. Medvědímu česneku se daří především na vlhčích a stinných místech, ale vysadit si ho můžete i na zahrádce.
Medvědí česnek se řadí mezi tzv. jarní efemeoridy – což jsou vytrvalé rostliny, které rostou velmi brzy na jaře, ještě před tím než stromům narostou listy.
Medvědí česnek je charakteristický svou česnekovou vůní Prosím POZOR, je možná záměna s konvalinkou, která je jedovatá (má tužší listy)! Listy jsou velmi podobné. Nicméně medvědí česnek bezpečně poznáte, pakliže list zlehka promnete mezi prsty, jeho česneková vůně Vás přesvědčí, že trháte správnou bylinku.
Medvědí česnek podporuje chuť k jídlu a trávení. Lidové léčitelství ho využívá především při chudokrevnosti, chřipce, astmatu a vysokém tlaku.
Dá se velmi dobře použít při nezávažných infekcích bakteriálního původu pro jeho antibakteriální účinky. Medvědí česnek je také antisklerotický, zabraňuje kornatění cév, má antioxidační účinky a zabraňuje vzniku škodlivých volných radikálů.
Díky obsahu allicinu pomáhá bojovat se stafylokoky a streptokoky, předchází vzniku oparů a podporuje hojení ran.
Medvědí česnek je také močopudný a pomáhá pročistit ledviny a urogenitální systém. Dokáže pročistit střeva a díky tomu zlepšit jejich průchodnost. Použít se dá i při nadýmání, průjmech a kolikách.
Medvědí česnek je účinný i v boji proti parazitům (jako jsou hlísti a škrkavky) a látky obsažené v něm mají i antimykotický efekt.
Osvědčil se také při chřipce a nachlazení, pomáhá vykašlávání a hodí se především pro vlhký kašel.
Mědvědí česnek obsahuje především silice, saponinové látky, flavnoidy, sirné složky a samozřejmě vitamíny a minerály. Ve 100 g medvědího česneku se ukrývá až 150 mg vitamínu C.
Medvědí česnek je nejlepší jíst za syrova, kdy si v sobě uchová všechny potřebné zdraví prospěšné látky. Velmi často se používá na přípravu pesta z medvědího česneku, ale přidává se také do pomazánek, salátů, polévek, másla a někdo z něj připravuje i špenát.
Bohužel medvědí česnek roste jen několik měsíců v roce, ale určitě si ho můžete uchovat na celý rok např. v podobě pesta.
Jednoduché pesto z medvědího česneku:
150g medvědího česneku, 10 g soli, 100 ml olivového oleje.
Listy omyjeme a osušíme, odkrojíme tvrdé stopky, listy umixujeme a přidáme postupně olej a sůl. Přendáme do menších skleniček a nahoru dáme ještě vrstvu oleje a skladujeme v lednici, takto pesto vydrží klidně i půl roku. V případě že máte rádi pesto s oříšky, určitě si přidejte dle vaší chuti.
Někteří jedinci mohou alergicky reagovat na česnekové silice. Alergické reakce mohou být vážné, projevují se po konzumaci česneku otokem hrdla nebo dýchacími potížemi. V případě kontaktu s pokožkou může dojít k podráždění a zarudnutí.
Řešení jak odchytat a najít všechny potravinové alergeny naleznete zde.
Případně spoustu dalších informací získáte ve FB skupině – spoKOJENÉ děti bez potravinových alergií – Detektiva potravinových alergií
Zdroje: http://medvedi-cesnek.cz/