Nenápadný keř s bíložlutými květy, který kvete právě teď, respektive od května do června. Květy černého bezu se využívají k sušení pro přípravu čaje, případně pro výrobu sirupů.
Někdo si bude možná ještě pamatovat obalované květy černého bezu smažené k obědu – kosmatice.
Plody se poté sbírají zralé, jsou to malé kulaté černé bobulky s tmavě červenou šťávou uvnitř. Jsou využívány jako barvivo, vyrábí se z nich alkoholické nápoje, ale také se z nich připravují sirupy, marmelády a kompoty. V tomto článku Vám prozradíme jak na sirup z květů černého bezu – bezinkový sirup.
25 velkých květů (ideálně sbíraných za slunce)
1,5 litru převažené vody
1 citron (nejlépe v BIO kvalitě)
1kg hnědého nerafinovaného cukru
Postup: Květy ponoříme do vody, přidáme kolečka citrónu, bez jadérek, necháme 24 hodin stát. Poté tekutinu přecedíme ideálně přes plátno, přidáme cukr a mírně chvíli povaříme, dokud se cukr nerozpustí. Ještě teplý přeléváme do sklenic, které předem vyvaříme.
Buďte při konzumaci opatrní – jeho plody jsou v nezralém stavu jedovaté, obsahují látku sambunigrin. Ta může způsobovat nevolnost a zažívací potíže. Zahřátím nad teplotu nad 80°C se však tato látka rozkládá.
Rostlina je využívána jako léčivka. Má vysoký obsah flavnoidů a díky tomu pomáhá zvyšovat elasticitů cév. Čaj z bezinek dokáže čistit krev, zažívací orgány a ledviny. Pomáhá při vylučování vody ven z těla. Koupele jsou vhodné při léčbě revmatismu a dny. Listy a květy lze přikládat na vyrážky, zanícené rány a vředy.
Sušené bezové květy jsou vhodné uchovat do zimních měsíců a využit na čaj při nachlazení a kašli a také během pocení. Bezové čaje jsou vhodné i při zánětech močových cest, při nadýmání a nervových zánetěch.
Černý bez naleznete i v homeopatii pod názvem Sambucus nigra – výborně působí při laryngitidě, při ztrátě hlasu a ochraptění. Využívá se také při astmatu a také při potížích s dýcháním.
Černý bez obsahují i některé sirupy proti kašli a na imunitu pro děti.
Bezinky mají vysoký obsah Vitamínu A,B,C a minerálů jako je draslík, vápník a železo.
Černý bez je velmi silným respiračním alergenem, může nás potrápit tekoucí rýmou, kašlem, způsobuje i zarudnutí očí a ztížené dýchání. U citlivých jedinců doporučujeme opatrnost při konzumaci nezralých plodů černého bezu, díky obsažené jedovaté látce i případně zkřížené reakci i na potravinu.
Řešení jak odchytat a najít všechny potravinové alergeny naleznete zde.
Případně spoustu dalších informací získáte ve FB skupině – spoKOJENÉ děti bez potravinových alergií – Detektiva potravinových alergií
Zdroje: