Pan PÓREK – nabitý vitamíny

Také milujete pórkovou polévku jako já? Podzimní a zimní večery mám spojené právě s touto zeleninou a osobně ji v kuchyni používám velmi ráda. Má jemnější chuť než cibule a je bohatý na vitamíny a minerály téměř po celý rok. Jeho obrovskou výhodou je dostupnost v obchodech po celý rok a i doma je možné si ho vypěstovat.

Botanická charakteristika

Pór neboli Allium porrum, lidově ho známe jako pórek a patří do čeledi amarylkovitých (Amaryllidaceae) společně s česnekem, pažitkou a cibulí. Kořeny a spodní část pórku se nachází v zemi a řadí se tedy mezi kořenovou zeleninu. Rozlišujeme mezi jarním, letních, podzimním a zimním pórkem. Pórek můžete nechat přezimovat a jeho chuť bude např. v lednu ještě lepší. Pórek je třeba ochránit před vysokými mrazy, tedy ideálně zahrnout zeminou, tak aby byla zakrytá celá jedlá část až po listy, můžete mu pomoci ještě nástelkou z listí nebo slámy.

Živiny, vitamíny a minerály

Pórek má vysoký obsah minerálů, obsahuje především draslík a vápník, ale také železo a fosfor. Obsahuje esenciální oleje s obsahem síry. Obsahuje látku allylisothiokyanát, který společně s ostatními hořčičnými glykosidy působí proti bakteriím a houbám. Pórek obsahuje také vitamíny A, skupiny B , vitamín C, K a kyselinu listovou. Má velmi nízkou kalorickou hodnotu a vysoký obsah vlákniny.

Tabulka převzata z webu : https://www.nzip.cz/clanek/1002-porek

Pórek podporuje trávení, má diuretické účinky, díky obsahu kyseliny listové podporuje tvorbu červených krvinek.

Pórek můžete použít ve studené kuchyni do salátů, nebo ozdobu jídla, výborný je ve vývarech a polévkách, ale i v různých dalších zeleninových jídlech. Velmi dobře se hodí k rybám a masu.

Pórek jako alergen

Tato zelenina bývá alergenem velmi zřídka, ale bohužel i alergii na pórek se může vyskytnout. Nejčastěji právě tehdy, kdy vadí ostatní příbuzné potraviny z čeledi amarylkovitých a vyskytuje se na ně silná reakce.

Řešení jak odchytat a najít všechny potravinové alergeny naleznete zde.

Případně spoustu dalších informací získáte ve FB skupině – spoKOJENÉ děti bez potravinových alergií – Detektiva potravinových alergií

Zdroje:

https://www.nzip.cz/clanek/1002-porek
https://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-vyzive/Cisti-a-vyzivuje.-Zasobarnu-zivin-byste-v-porku-necekali__s10010x10670.html
https://zahradkarskaporadna.cz/clanek-102541-zelenina-ktera-snese-mraz
Komentáře