RŮŽIČKOVÁ KAPUSTA – Královna zimní zeleniny

Ideální odolná zelenina, kterou můžete konzumovat na podzim i v zimě. Velmi dobře snáší nízké teploty až do -12°C. Tato zelenina je až neuvěřitelně výživná, je bohatá na  antioxidanty, fytonutrienty, bílkoviny, vitamíny i minerály. Dokonale se hodí do různých typů diet, protože pomáhá s pocitem sytosti a není častým alergenem.

Růžičková kapusta pomáhá stabilizovat DNA v bílých krvinkách a pomáhá tak imunitnímu systému. Obsahuje protirakovinné sloučeniny, pomáhají stimulovat ledviny a díky tomu pomáhá snížit otoky a usnadnit vyplavování uvolněných tukových odpadů z těla. Růžičková kapusta je jednou z hlavních ingrediencí v očistě jater.

Botanická charakteristika

Růžičková kapusta (Brassica oleracea var. Gemifera) patří do čeledi brukvovitých. Jedná se o košťálovou zeleninu, do které řadíme i brokolici, bílé a červené zelí, květák a kedluben. Je typická malými kulatými hlávkami, které se skládají z hustě naskládaných listů. Barva bývá nejčastěji světle nebo tmavě zelená, může být i načervenalá. Růžičková kapusta velmi dobře nízké teploty, dokonce až do -12 °C.  Díky nízkým teplotám se v ní zvýší obsah cukru a díky tomu má mnohem lepší chuť.

Živiny, vitamíny, minerály

Pokud srovnáme růžičkovou kapustu s jinými druhy zeleniny, bude vynikat svým velkým obsahem bílkovin. Na 100 g jedlé části obsahuje 4,5 g bílkovin. Má vysoký obsah vitamínu C (ve 100 g najdeme až 85 mg, což je více než např. pomeranč), skupiny B, vitaminu K a kyseliny listové, dodává našemu organismu beta-karoten, a zároveň je prekruzorem vitamínu A. Zároveň v ní můžeme najít draslík, hořčík, železo a fosfor.

Růžičková kapusta má díky obsahu glukosinolátu má antioxidační, protinádorové, antimikrobiální účinky, také podporuje imunitní systém. Obsahuje také sulforafan, flavnoidy a fenolové kyseliny. Díky obsahu sirných sloučenin má dokonce antimikrobiální účinky.

Pozor na obsah nestravitelné vlákniny rafinózy, kterou syrová růžičková kapusta obsahuje. Syrová kapusta má hořkou chuť a u osob s citlivějším zažíváním může způsobovat plynatost. Ideální tepelná úprava pro růžičkovou kapustu je uvaření v páře, dušení nebo vaření ve vodě. V mírně osolené vodě stačí cca 10-15 minut varu. Určitě růžičkovou kapustu nevařte zbytečně déle, díky varu ztrácí živiny.

Hodí se velmi dobře do polévek, jako příloha k masu nebo např. do salátu.

Růžičková kapusta jako alergen

Tato zelenina bývá alergenem velmi zřídka, ale bohužel i alergii na růžičkovou kapustu se vyskytuje, nejčastěji pokud vadí ostatní příbuzné potravin z čeledi brukvovitých a vyskytuje se na ně silná reakce.

Řešení jak odchytat a najít všechny potravinové alergeny naleznete zde.

Případně spoustu dalších informací získáte ve FB skupině – spoKOJENÉ děti bez potravinových alergií – Detektiva potravinových alergií

Zdroje:

https://www.nzip.cz/
https://www.vimcojim.cz/
https://www.medicalmedium.com/blog/brussel-sprouts
Komentáře