Borůvky, malý zázrak přírody

Neznám snad nikoho, kdo by nemiloval borůvky. Na naší zahradě mají nezastupitelné místo a díky nim máme přísun čerstvých borůvek od června do listopadu.

Botanická charakteristika

Lesní borůvka se řadí do rodu brusnice (Vaccinium) a její správný botanický název je brusnice borůvka (Vaccinium myrtillus). Rod brusnice patří do čeledi vřesovcovitých (Ericaceae).

Kromě divoce rostoucích lesních borůvek se můžeme v Česku setkat i s tzv. kanadskými borůvkami, které byly vyšlechtěny k pěstování na zahradě a jejich správný název je brusnice chocholičnatá (Vaccinium corymbosum).

Lesní borůvky rostou na polokeřích, které dosahují výšky až 50 cm, a plody mají přibližně velikost hrášku. Plody kanadských borůvek jsou přibližně dvakrát větší: mohou dorůst až do velikosti třešně.

Borůvky obsahují barviva antokyany, které jim dodávají typicky tmavomodrou až černomodrou barvu. Vyšlechtěné borůvky mají o něco silnější slupku než jejich lesní příbuzné. Lesní borůvky jsou uvnitř zbarveny tmavě – na rozdíl od kanadských borůvek, pod jejichž slupkou se nachází bezbarvá dužina i bezbarvá šťáva.

Živiny, minerály a vitamíny

Plody borůvek jsou bohaté na karotenoidy, flavonoidy, provitamin A, vitamin C a vitaminy skupiny B. Kromě toho v nich najdete i takové mikroprvky, jako je hořčík, draslík, železo, zinek či chrom.

Borůvky jsou díky vysokému obsahu antioxidačních látek vynikající na posílení a regeneraci organismu během onemocnění a i jako prevence proti onemocnění. Vysoký obsah vlákniny působí příznivě na trávení. Tříslovina obsažená v borůvkách se využívá v přírodním léčitelství: sušené borůvky se doporučují při průjmových onemocněních.

Kromě toho jsou borůvky bohaté na polyfenoly (jako jsou zejména flavonoidy a fenolové kyseliny), které působí jako antioxidanty.

Plody borůvek právem zařazujeme mezi nejzdravější ovoce. Obsahují vitaminy, minerální látky a barviva (antokyany), které mají mimořádně příznivý vliv na lidský organismus. Zvyšují obranyschopnost, podporují růst u dětí, výborně působí proti průjmům, slouží jako podpůrný prostředek při léčbě cukrovky, dny a revmatismu. Odstraňují únavu očí a zlepšují ostrost zraku.

Ulehčují průběh chorob způsobených stárnutím. Nejnovější výzkumy potvrdily významné protirakovinové účinky na lidský organismus a na kůži poškozenou při nadměrném opalování. Látky obsažené v borůvkách také eliminují výskyt a růst mikrobů, plísní a různých parazitů, kteří si rádi hledají úkryt v našich střevech a škodí naší střevní mikroflóře. Lidové léčitelství doporučuje každému zkonzumovat během léta alespoň 1,5 kg čerstvých plodů pro vyčištění organismu.

Plody lesních borůvek obsahují přes 7 % tříslovin, 20 až 30 % cukru, antokyanová barviva, myrtillin A a B, dále organické kyseliny, citrónovou, jab­lečnou, jantarovou, mléčnou, šťavelovou a pektin, vitaminy A, B a C a látky snižující obsah cukru v krvi.

Listy obsahují fenolické látky a kyselinu oleanovou a ursolovou. Pozor však na obsah hydrochinonu, který při dlouhodobém užívání větších množství (především při cukrovce), může vést k chronické otravě. Obsah účinných látek v listech kolísá podle doby sběru a podmínek, kde borůvky rostou.


Odvar z listů nebo sušených plodů pijeme jako náhražku pravého čaje. Oba mají svíravý účinek působící proti průjmům, ale odvar z listů by se neměl užívat dlouhodobě.


Sušené se užívají proti průjmům buď přímo, nebo na­močené ve studené vodě. Šťáva z čerstvých borůvek byla i klinicky ově­řena jako vynikající prostředek k regeneraci sliznic při krčních onemoc­něních. Barvivo proniká do nemocné sliznice a s její výstelkou vytvoří pevnou černomodrou vrstvičku, pod kterou se vytvoří nová zdravá vý­stelka a vrchní vrstva se pozvolna odloupne a zmizí. Účinek byl zazna­menán při onemocnění toxoplazmózou, kterou způsobuje Toxoplasma gondii.

Stejně jako čerstvé borůvky působí i borůvky zmrazené. Je prokázáno příznivé působení borůvek i na žaludeční stěnu a další části zažívacího traktu, kde má význam především obsah pektinu, který omezuje nepříz­nivé působení nadměrného množství žaludečních šťáv. V dutině ústní má čerstvá borůvková šťáva, zředěná vodou, vynikající účinky jako kloktadlo. To je možné připravit i z borůvkového listí. Hrst vaříme asi 5 minut v půl litru vody a pak scedíme.

V plodech i listech byly zjištěny látky s účinky proti bakteriím, které jsou termostabilní, to znamená, že se neničí tepelným zpracováním.


Antokyanové složky zvané myrtilliny mají vlastnosti vitaminů P s podobnými účinky jako vitamin A. Zpevňují cévní stěny a zlepšují vidění v temnu. U odvaru z plodů i čerstvého ovoce byl prokázán účinek proti škrkavkám a roupům. Účinek odvaru z listů byl ověřen u cukrovky, protože podporuje vylučování moči a má dezinfekční účinky při zánětech močových cest.

Lesní borůvky jsou výživově hodnotnější než borůvky kanadské a daly by se kvalifikovat jako adaptogen. Mají nejvyšší podíl antioxidantů ze všech potravin na planetě. Mají dokonce několik typů antioxidantů, obsahují polyfenoly, antokyaniny, dimethyl resveratrol, ale také adaptogenními aminokyselinami s kofaktorem.


Lesní borůvky jsou jednou z nejsilnějších potravin z pohledu detoxikace od těžkých kovů, jsou často doporučovány v rámci očistných či detoxikačních smoothies.

Borůvky jako alergen

Bohužel i na tuto superpotravinu je možné mít alergii a je třeba si potravinu otestovat.

Mezi projevy alergie patří především začervenání kolem pusinky, svědění jazyka, otok. Kožní problémy jako je kopřivka nebo exém. Může vyvolat i bolesti břicha, průjem, zvracení ale i zácpu (která může být při nadměrné konzumaci typická). Mezi respirační patří rýma, kýchání, kašel, případně i potíže s dýcháním.

Řešení jak odchytat a najít všechny potravinové alergeny naleznete zde.

Případně spoustu dalších informací získáte ve FB skupině – spoKOJENÉ děti bez potravinových alergií – Detektiva potravinových alergií

Zdroje:
https://www.nzip.cz/clanek/1035-boruvky
https://zdrava-vyziva.doktorka.cz/zdravotni-vyznam-boruvek-boruvka-lesni-a-kanadska
https://www.medicalmedium.com/blog/wild-blueberries

Komentáře